CELEBRU CU VERTIJ

Emily Dickinson

Poetă

Emily Dickinson

Emily Elizabeth Dickinson a fost o mare poetă americană. Născută în Amherst, Massachusetts într-o familie de succes cu puternice legături comunitare, ea a trăit o viață convertită și retrasă. Ea a devenit cunoscuta pentru pasiunea ei pentru haine albe și reticența ei de a întampina oaspeții sau, mai tarziu in viață, chiar de a părăsi camera ei. Cele mai multe dintre prieteniile ei au fost, prin urmare, efectuate prin corespondență.

Dickinson a fost o poetă prolifică, deși mai puțin de o duzină dintre cele 1800 de poezii ale ei au fost publicate. Poeziile ei sunt unice pentru epoca în care a scris. Multe dintre poezii tratează tema morții și a imortalității, 2 subiecte care au influențat scrisorile ei catre prieteni.

În vara anului 1884 Dickinson a văzut “o mare întunecare venind” și a leșinat în timp ce cocea în bucătărie. Ea a rămas inconștienta până târziu în noapte și au urmat săptămani de boala.

Ea a fost țintuită la pat timp de cateva luni, dar a reușit să trimită un ultim val de scrisori în primăvară. Pe 15 mai 1886, dupa câteva zile de agravare a simptomelor, Emily Dickinson a murit la 55 de ani. Medicul lui Dickinson a atribuit cauza morții bolii Bright. Există de asemenea dovezi ca Emily Dickinson a suferit și de boala Menière.

Acest lucru a fost dedus dintr-o analiză medico-legală asupra sensului poeziilor ei. De exemplu, utilizând limbajul figurativ, imageria aurală și muzica poetică, poemul lui Dickinson “Am simțit o înmormantare în creierul meu”, descrie sentimentul unei tulburări la cap, migrenă sau vertij, prin metafora înmormântării.

Descoperă și alte povești celebre cu vertij
Thomas Edison
Thomas Edison
Inventator și om de afaceri
CITEȘTE MAI MULT
Martin Luther
Martin Luther
Pastor și doctor în teologie
CITEȘTE MAI MULT